15:06:05
Baka bröd över natten
Ett bröd som det blir mycket av och som är mumsigt är "9-timmarsbröd". Det är ett bröd som man kan baka på kvällen och låta stå över natten i ugnen, så får man nybakt bröd till frukost. Vi gjorde en sats förra veckan så nu har vi frysen full. Brödet blir tre stora limpor så det räcker ganska länge, billigt blir det också! Nu när jag har min köksassistent var det smidigt att baka en så stor deg :)

Hela långpannan full med bröd!
Här kommer receptet om ni också vill testa:
50g jäst
13dl ljummet vatten
1dl brödsirap
4tsk salt
3msk olja
2kg rågsikt (en hel förpackning alltså)
Lös jästen i vattnet och blanda i övriga ingredienser, lämpligtvis i maskin då degen blir stor annars är det bara att kavla upp ärmarna och knåda! Låt det jäsa i bunken i 30min och baka ut tre limpor som du lägger i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Tips är att olja in kanterna på plåten så inte brödet fastnar där. Enligt receptet ska det jäsa i 30min igen (i plåten) men min erfarenhet från sist är att det behöver jäsa mer, kanske 45min. Grädda i ugnen på 225grader i 25minuter. Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå kvar i ca.9timmar. Det går bra med färre timmar också, vi tog ut det efter 7timmar sist... MEN öppna inte ugnen medan brödet står där inne!
Skär upp och njut!

Hela långpannan full med bröd!
Här kommer receptet om ni också vill testa:
50g jäst
13dl ljummet vatten
1dl brödsirap
4tsk salt
3msk olja
2kg rågsikt (en hel förpackning alltså)
Lös jästen i vattnet och blanda i övriga ingredienser, lämpligtvis i maskin då degen blir stor annars är det bara att kavla upp ärmarna och knåda! Låt det jäsa i bunken i 30min och baka ut tre limpor som du lägger i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Tips är att olja in kanterna på plåten så inte brödet fastnar där. Enligt receptet ska det jäsa i 30min igen (i plåten) men min erfarenhet från sist är att det behöver jäsa mer, kanske 45min. Grädda i ugnen på 225grader i 25minuter. Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå kvar i ca.9timmar. Det går bra med färre timmar också, vi tog ut det efter 7timmar sist... MEN öppna inte ugnen medan brödet står där inne!
Skär upp och njut!