16:06:37
Baka i lergryta

Igår gjorde Jon och jag (mest Jon) bröd i lergryta, eller "lergrytebröd" som vi brukar säga.
Detta är en av årets höjdpunkter för Jon, det är hans favorit bröd :D
Blev en rejäl limpa så den fick delas i fyra bitar. Smakade mums!
Här är receptet för er som vill testa, mycket enkelt!
"Lergrytebröd"
50 g jäst
2 dl mörk/brödsirap
1/2 l vatten, 37 grader
1 msk salt
6 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl
Börja med att lägga grytan i blöt och låt den ligga medan du gör degen (ska ligga ca.15min).
Blanda vatten, jäst, sirap och salt. Tillsätt mjölet och knåda ihop till en deg (kan behövas mer mjöl är vad som står i receptet). Forma till en limpa och rulla den i lite rågmjöl. Tag upp grytan ut vattnet och olja insidan. Lägg sedan i limpan och låt jäsa utan lock i 10 min. Lägg sedan på locket och sätt in grytan i kall ugn. Sätt värmen på 175 grader och grädda i ca. 11/2 timme. Stäng sedan av värmen och låt grytan stå ytterligare 1/2 timme. Skälp upp och låt svalna i bakduk.
Mumsigt!
lergryta, bröd, ugn
Hur länge skulle brödet vara inne? 5,5 timmar?