18:59:16
En sockerbagare
I lördags förmiddag kavlade jag upp ärmarna och bakade sockerkringlor. Receptet kommer från min klasskompis Britta, jag bad om det efter att fått smakat av henne.
Kringlor, ca.50st
200g smör el. margarin i rumstemperatur
5dl tjocknad/sur grädde i rumsteperatur
1msk hjorthornssalt
ca. 1l mjöl
1,5dl socker
2tsk vaniljsocker
Rör ihop smör, socker, vaniljsocker i en bunke. Blanda 1/2 dla av det flytande i grädden med hjorthornssalt och häll sedan i det i bunken. Häll i resten av grädden och sedan mjölet. Knåda ihop allt till en smidig deg som inte ska klibba. Tillsätt ev. mer mjöl.

Dela degen i fyra delar och rulla ut till ca.30 cm långa "korvar". Skär i bitar och rulla till kringlor. (De bör vara väldigt tunna eftersom de sväller mycket i ugnen) .

I receptet står det att man ska doppa kringlorna i socker innan man lägger dem på bakplåten, men jag gjorde detta moment efter gräddning eftersom sockret annars smälter...

Sätt in i mitten av ugnen i 225 - 250 grader i 6 - 8 minuter.

När de är klara penslade jag med smält smör och doppade i strösocker. Eftersom de är väldigt varma och sköra använde jag mig av en stekspade, blev enkelt att hålla i dem och vända ner dem i sockret då.
Ät helst samma dag, extra goda är de lite ljumna när de är nybakade!
Jag gjorde bara halva satsen eftersom 50st kringlor är väldigt många kringlor. Sedan så gav jag bort några till Elisabeth som jag skulle till på kvällen som present.
Lycka till i köket!
kringlor, baka, sockerkringlor, recept
Kringlor, ca.50st
200g smör el. margarin i rumstemperatur
5dl tjocknad/sur grädde i rumsteperatur
1msk hjorthornssalt
ca. 1l mjöl
1,5dl socker
2tsk vaniljsocker
Rör ihop smör, socker, vaniljsocker i en bunke. Blanda 1/2 dla av det flytande i grädden med hjorthornssalt och häll sedan i det i bunken. Häll i resten av grädden och sedan mjölet. Knåda ihop allt till en smidig deg som inte ska klibba. Tillsätt ev. mer mjöl.

Dela degen i fyra delar och rulla ut till ca.30 cm långa "korvar". Skär i bitar och rulla till kringlor. (De bör vara väldigt tunna eftersom de sväller mycket i ugnen) .

I receptet står det att man ska doppa kringlorna i socker innan man lägger dem på bakplåten, men jag gjorde detta moment efter gräddning eftersom sockret annars smälter...

Sätt in i mitten av ugnen i 225 - 250 grader i 6 - 8 minuter.

När de är klara penslade jag med smält smör och doppade i strösocker. Eftersom de är väldigt varma och sköra använde jag mig av en stekspade, blev enkelt att hålla i dem och vända ner dem i sockret då.
Ät helst samma dag, extra goda är de lite ljumna när de är nybakade!
Jag gjorde bara halva satsen eftersom 50st kringlor är väldigt många kringlor. Sedan så gav jag bort några till Elisabeth som jag skulle till på kvällen som present.
Lycka till i köket!
kringlor, baka, sockerkringlor, recept
De var goda dagen efter också!