*~* Evelina / Ivelajn *~*

2010-09-20
18:55:35

Djupdykning i SD:s politik... eller något liknande

[Detta inlägg märkte jag snabbt att det kunde bli sjuukt långt så har försökt korta ner :P]

Jag är nog lite upprörd, så som många andra, nu dagen efter valet. Dagen då "det där"(SD) partiet kom in i riksdagen...

Va' tusan, varför fick de så många röster?

Okej, men om de nu ska sitta i riksdagen i fyra år kanske det är bra att veta lite om dem. Vad det är som är så "himla" bra med dem.
Så...:
För att inte bara grunda min åsikt om SD på fördomar och den allmänna bilden gjorde jag en liten granskning. Jag gick alltså direkt till källan, SD:s hemsida. Där finns deras olika politiska program och några filmsnuttar med partiledaren samt deras reklamfilm mm.

Hemsidan var en ganska trevlig sådan. Ljusa färger i blått och landskapsbilder med en Jimmie Åkesson lite vänligt leende.
MEN...
skenet bedrar mina vänner. För under ytan, i deras invandringspolitiska program hittar jag saker som inte är fullt lika babyblå och välkomnande...

De börjar sitt program med att beskriva att det finns "sociala problem i form av utanförskap [ja där är vi ju överrens], gruppmotsättningar och kriminalitet". Dessa problem härstammar enligt dem från "den omfattande invandringen".

-Det känns som att de har vänt på pannkakan lite. Kan det inte vara så att om man känner sig utanför [ex. det svenska samhället] så vill man skapa sig en plats. Och om man då upplever att man inte är välkommen bland alla andra [ex. svenskarna] så skapar man sig en egen grupp och gör egna grejer med dem.
-Tycker det är ganska likt uppkomsten av mobbinggäng på skolor... Så kanske rör det sig om vanlig mänsklig psykologi och inte "den omfattande invandringen". Det är ju inte invandrarna som är problemet utan utanförskapet!

"Alla som tycker att ordet mångkulturell klingar positivt räcker upp en hand" *viftar med ena handen i luften*

Om du är sd:are tycker du mångkultur är:
"ett samhällssystem där främmande kulturer jämställs med, eller värderas högre än, ursprungskulturen och där staten på olika sätt uppmuntrar invandrare att behålla, eller förstärka, sina ursprungliga identiteter."
-Låter väl helt ok, eller hur...?
-Ojoj, låt dig inte luras för partiet: "tar avstånd från mångkulturalism"

Jag kan utläsa av programmet att SD tycker att invandrarna inte är en del av det svenska samhället. Så kan jag också känna, att de inte "är med" liksom. Så en av deras lösningar är att:
"avskaffa det totalhavererade mångkulturalistiska samhällsexperimentet"[que?!] och "återgå till en assimileringspolitik"
-Alltså ska alla invandrare ställa sig till rätta i ledet och bli som "oss svenskar". Eller som de uttrycker det:
"anpassa sig till det svenska levnadssättet och på sikt uppgå i den svenska nationen" [låter inte ordet uppgå lite läskigt i detta sammanhang]

Sverige har ju en lång tradition av föreningsverksamhet av alla dess slag. Där kan man utföra sina intressen och utveckla en identitet som person. Men SD tycker att :
"Det offentliga stödet till invandrarföreningar och alla andra verksamheter som syftar till att befrämja främmande kulturer och identiteter i Sverige skall dras in."
-Är inte det bra att invandrargrupper utövar föreningsverksamhet, så som "alla andra"? Nej, bara om de utövar "svensk" föreningsverksamhet och ignorerar det faktum att de har ett annat ursprung...

[Ska försöka avsluta här...]

Som de flesta har märkt så pågår en globalisering. Alltså att avstånden i världen krymper och att världens länder knyts samman mer och mer. Då finns det flera saker som kan vara bra att ha kunskap om, exempelvis, andra kulturer och språk. Så bra att vi då har en massa sådant här redan! Bara att börja ta del av och nyttja liksom.
-nä, sakta i backarna...
"Den skattefinansierade modersmålsundervisningen skall avskaffas", enligt SD.
-jaha, då får vi väl kasta den möjligheten i papperskorgen då.


Avslutningsvis så skulle jag vilja veta:
Hur många i Sverige har bjudit in och visat upp sitt hem för en invandrarfamilj? Och hur många har gjort ett ärligt försök att bli vän med en (familj)?
Hade vi alla gjort det skulle nog inte "de där invandrarna" vara lika läskiga och de skulle säkert uppskatta det.
Ett exempel: Du är utomlands och backpackar. Du stöter på massa spännande kulturer och människor. Många vill bjuda in dig till sitt hem. Självklart blir man glad när folk visar öppenhet och vill dela med sig. Det bygger broar över kulturerna.

Jag vill inte vara naiv och säga att bara man bjuder in en nyanländ familj så löser det alla problem. Men, va tusan, någonstans måste man ju börja!


, , ,

Kommentarer:
2010-09-21 @ 14:37:16
#1: J

Bra skrivet!

2010-09-21 @ 14:52:16

Så bra skrivet! <3

2010-09-27 @ 09:14:35
#3: Christina O

Bra! Hoppas ni unga får era röster hörda under de kommande 4 åren!så vi får bort SD

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: